Duscha grönt och smart

Du kan spara tusenlappar i duschen

En modern dusch har ett normalt vattenflöde på cirka 0,2 liter per sekund. För att värma upp vattnet krävs det energi och en elförbrukning. Enligt Jan-Erik Nowacki, teknisk expert på SKVP som uttalat sig i tidningen Vi i Villa, motsvarar en dusch på 40°C en effekt runt 25kWh. Ett faktum som få svenskar har koll på när elpriserna riskerar att skena i väg.

I somras sattes ett nationellt prisrekord i södra Sverige när elpriset var uppe på 7,70 kronor per kilowatt, något som riskerar att slås i vinter. För många familjer kommer elräkningarna komma som en riktig chock, framför allt när prisrekordet i praktiken betydde ett duschpris på över tre kronor i minuten.

Som jämförelse kan man säga att ett vanligt par utan barn mellan 18 och 29 år duschar i snitt 11,99 minuter om dagen. Det skulle motsvara ett pris på 2 230 kronor i månaden. Skulle paret välja att duscha fem minuter istället skulle det innebära att man kom under tusenlappen (930 kronor) och alltså sparade 1 300 kronor månadsvis, eller cirka 15 600 kronor om året.

SÅ HÄR LÄNGE DUSCHAR SVENSKARNA I GENOMSNITT

18-29 år
11,99 min
30-39 år
9,81 min
40-49 år
7,93 min
50-59 år
6,48 min
60 år och äldre
5,73 min

vilka duschar längst och kortast

Källa: YouGov

"Jag är inte intresserad av att minska min vattenkonsumtion"

Så här många svarar att påståendet stämmer in på dem:

Källa: YouGov

Det vi ser är anmärkningsvärda siffror, men vi på GROHE tror ändå på svenskarnas vilja att satsa på hållbarhet i framtiden. All opinion går i vågor och vi har en tuff tid bakom oss med pandemin och en tuff tid nu med allt som händer i Europa. Det går ju bara att spekulera i bakomliggande orsaker men det vore konstigt om det inte påverkade samtalet, både i media och runt middagsbordet eller kaffeaparaten. Det vi kan göra är att stå stadigt vid vår övertygelse att hållbart arbete är framtiden. Vi ger ändå svenskarna det förtroendet att opinionen och samhällsdebatten kommer att vända och hitta tillbaka till vår tids stora ödesfråga. Vi fortsätter att visa behovet av klimatmedvetenhet och kommer att fortsätta att erbjuda svenskarna de bästa hållbara lösningarna.

Det är anmärkningsvärt att låginkomsttagare och studenter tillhör de som duschar mest och längst. Att studentens dusch kan nå priser över 40-45 kronor per dusch är det nog inte många som tänker på. Över 1 300 kronor i månaden är ganska mycket om man lever på studiemedel. Ett knep är ju att duscha kallt, det sägs dessutom vara bra för hälsan. Men det är viktigt att veta att så länge du ens blandar i lite varmvatten kostar det lika mycket i uppvärmning som att duscha varmt. En ljummen dusch ger ingen vidare effekt på miljön eller elräkningen. Vill du verkligen göra skillnad är det mängden vatten som avgör. Alltså hur länge du duschar. Sedan kan du ju så klart duscha iskallt också – då brukar duscharna bli korta av sig själva.

Sedan är det givetvis vettigt att se över vilken dusch man har. Med många av GROHE:s produkter kan du dra ner vattenförbrukningen rejält och det syns snabbt på räkningarna, speciellt en kall vinter med höga energipriser. Vattenförbrukningen har länge varit en ödesfråga för miljön och kanske kan människors medvetande bli större nu när det dessutom kommer att få en märkbar skillnad i plånboken.

SÖKER DU INSPIRATION PÅ VATTENSNÅLA KRANAR OCH SANITETSPRODUKTER?

Se några av våra mest populära vattenbesparande produkter